10 Ekim 2024 Perşembe

Tokat TSO Başkanı Fatih Gökdere:“ENFLASYON DÜZENLEMESİ MÜKELLEFİ EK VERGİ YÜKÜYLE KARŞI KARŞIYA BIRAKIYOR”

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Fatih Gökdere, Türkiye’de yaşanan enflasyonla ilgili olarak yapılan düzenlemelerin, ticaret erbabını ek vergi yüküyle karşı karşıya bırakan bir hale geldiğini söyledi.

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası’nın, son dönemlerde enflasyonla yapılan mücadele kapsamında gerçekleşen düzenlemeleri yakından takip ediyor olduğunu söyleyen TSO Başkanı Fatih Gökdere, Tokat Mali Müşavirler ve Serbest Muhasebeciler Odası ile konuyla alakalı bir dizi toplantı düzenlediklerini dile getirdi. Mükellefler için doğan vergi yükünü bir örnekle anlatan Başkan Gökdere: “ 3 sene önce 500 bin lira değerindeki bir aracın bu seneki değerinin gerçekleşen enflasyonla birlikte 1 milyon lira olduğunu örnekleyelim. Bu araca biz mi zam yaptık? Fiyatını biz mi arttırdık? Serbest piyasada aracın oluşan fiyatı bu ve bu fiyatı gerçekten biz oluşturmadık, piyasa oluşturdu. Bizden bu farkın vergisinin istenmesini doğru bulmuyoruz. Kaldı ki adaletli vergilendirme noktasında da bu hiç uygun değil” diye konuştu.

Enflasyon düzenlemelerinin, mükellefe ilave bir vergi yükü doğurmaksızın, muhasebe işlemi olarak da değerlendirilebileceğine dikkat çeken Başkan Gökdere: “Enflasyona bağlı yükselen fiyatlar sanki mükellefleri kara geçmiş gibi gösteriyor. Aslında ortada kar filan yok. Piyasada arz ve talebe bağlı olarak enflasyonun da etkisiyle oluşan doğal bir fiyat var. Kazanmadığımız, var olmayan bir paranın vergisini ödeme ile karşı karşıyayız. Bu adım işte tam da bu yüzden hiç doğru bir adım değil. Enflasyonla mücadele noktasında alınan önlemler sonuç getiriyor. Ama bizleri birinci dereceden ilgilendiren bu uygulamayla, kısacası hiç kazanılmamış bir paranın vergisini ödemekle karşı karşıya bırakılma ile çözülemez. Tokat TSO Üyeleri olarak bizler vergimizi ödüyoruz. Çünkü biliyoruz ki, biz bu vatandaşlık görevimizi yerine getirince, ödediğimiz vergiler bize geri hizmet olarak dönüyor. Ama biz kazancımızın vergisini ödemek istiyoruz” ifadeleri kullandı.