OSB'DE RADİKAL DÖNEM

• %AM, %24 %314 %2018 %06:%May

OSB yönetimi tarafından bölgede faaliyet gösteren firma temsilcileri ile iftar programında bir araya gelen Başkan Çelik, yeni dönemle yönetim olarak yapacakları çalışmaları anlattı.

Aynı zamanda Tokat Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini de yürüten Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Dr Ali Çelik, OSB tarafından düzenlenen iftar programı sonrasında firma temsilcilerine hitaben bir konuşma gerçekleştirdi. OSB'nin yakın tarihi hakkında firma temsilcilerine bilgi vererek konuşmasına başlayan Başkan Çelik hali hazırda 5 bin 600 çalışanı olan bölgede 150 adet aktif durumda firmanın faaliyet gösterdiğini söyledi. Bu firmalardan 120'sinin yapı kullanım iznini aldığına dikkat çeken Başkan Çelik, 2 kısımdan oluşan bölgede 28 adet de boş parselin olduğunu, bu parsellerin de tamamının 2'inci kısımda yer aldığını söyledi. 3'üncü kısmın hayata geçirilmesine yönelik yoğun mesailer de harcadıklarını ifade eden Çelik, Ankara'da ilgili bakanlıklarla sürekli iletişim halinde olunduğunu söyledi. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Orhan Gürgünoğlu ile birlikte Ali Er, Tuğran Arı ve Sabri Dökülen'den oluşan yeni yönetimin ileriye yönelik yapacağı çalışmalarla ilgili bilgi de veren Başkan Çelik, sorunların bundan önceki dönemlerde olduğu gibi üstünün örtülmeyeceğine vurgu yaptı. Başkan Çelik: "Bundan önceki dönemlerde sorunlar tabiri caize halının altına süpürülerek görünmemesi sağlanmış. Ama bu sorunlar birike birike büyümüş ve yığınlar halini almış. 150 firmamızın 80'inde sorunlarımız var. Bunlar tahsisten tutun, yapı kullanımına kadar, elektriğinden suyuna, hatta kiralama sözleşmelerine kadar sıkıntılarımız var. Arkadaşlar bakın. Artık Vali ve Belediye Başkanı gitti, bundan sonra herkes kafasına göre takılır diye bir düşünce içerisinde olunmaması ve temsil ettiğimiz görevin vicdani sorumluluğunun verdiği hisle bundan sonra her şeyin biraz daha kitabi olmasını sağlayacağız. Kurallara uygun yürüyeceğiz ve bundan sonra öncesine göre çok daha sıkı bir yönetim anlayışımız olacak. Öyle bir gevşeme filan olmayacak bunu da yakın zamanda herkes hissedecek.  Çünkü biz bunu bugün yapmazsak yarın çok daha büyük sıkıntılar yaşayacağız. Yaklaşık 9 milyon civarında bakanlığa borcumuz var. 4 milyon lira bankalara, 800 bin lira civarında elektrik borcumuz var ve 2 buçuk milyon lira alacağımız var. Önümüzdeki tablo iflas tablosu. Çok hoş bir tablo değil. Bundan sonrasıyla ilgili önce prensiplerimizi ortaya koyup, yol haritamızı ortaya çıkaracağız. Diyeceğiz ki, tahsis ile ilgili şartlarımız, kriterlerimiz şunlar. Bir arsaya 5 kişi talip oluyorsa, ihracatından, istihdamından, makine parkından, üretim durumunda filan bir çok şey üzerinden bir puanlama yapacağız ve diyeceğiz ki kriterlerimiz bunlar ve bu kriterlerimize uygun olanlara tahsis  yapacağız diyeceğiz. Bunları da sizlerle paylaşacağız. Kim aidatını ne kadar ödemese ne olacak, su parası ne kadar ödenmezse ne olacak gibi tüm bunları anlatacağız. Sorunlar o kadar karmaşık bir halde ki sondan başa doğru çözemiyoruz. O kadar karmaşık bir hal almış ki. 1 firma ile ilgili 30 tane açılmış dava var. Kiracısının, onunla ilgili davası var, kendinin ortaklarıyla davası var, OSB'nin firma ile davası var. Çözemiyoruz. Bir şey yapsak karşımıza başka bir şey çıkıyor. Ama bir şekilde de çözmek lazım. Ne yapacağız? Gerekirse sıfırdan başa döneceğiz. O firmaya biz yeni tahsis yapıyormuş gibi el koyacağız fabrikaya. Sıfırdan kim istiyorsa ona tahsis yapacağız burayı bunu yaparken de diğer ortaklarınla, mahkemelerinle sorunlarını çöz diyeceğiz. Başka türlü çözme şansımız yok çünkü. Yönetim Kurulu olarak bu bizim görevimiz. Tokat ticaretini, Tokat sanayisini biz geliştireceğiz iddiasıyla bir takım sorumluluklar üstlenmiş insanlar; kimse kusura bakmasın, OSB'yi bir rant alanı veya stok alanına çevrilmesine asla ve asla göz yummayacak" şeklinde konuştu.

Başkan Çelik'in konuşması sonrasında OSB'de faaliyet gösteren firma temsilcileri, yaşadıkları sorunları OSB yönetimiyle paylaştı.