TOKAT TSO'DAN İNŞAATÇILARA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ SEMİNERİ

• Perşembe, 22 Şubat 2018 11:29

Tokat Ticaret ve Sanayi Odası tarafından İnşaat Sektöründe faaliyet gösteren üyelerimiz için İş Sağlığı ve Güvenliği konulu bir seminer düzenlendi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı(ÇSGB) İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü ile İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonunun iştirakiyle düzenlenen, 'Geleceğimizi güvenle inşa edelim' konulu seminere inşaat sektöründe faaliyet gösteren üyelerimiz katıldı. ÇSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Burhanettin Kurt'un da katıldığı seminerin ilk oturumunda, Güvenlik Kültürü konusu İSG Uzmanı Muhammed Furkan Kahraman, Cephe İskeleleri ve Sütunlu Çalışma Platformları konusu İSG Uzmanı Nurullah Taş, Geçici Kenar Koruma Sistemleri ve Düşmeyi Durdurucu Sistemler konusu İSG Uzmanı Ahmet Esat Korkut, İnşaat Sektöründe Kullanılan Kişisel Koruyucu Donanımlar konusu ise İSG Uzmanı Ali Burak Özdemir tarafından gerçekleşti. Odamız Meclis Başkanı Ali Özer, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Erol Can ve Dursun Över, Odamız Yönetim Kurulu Üyeleri Halil Kaya, Hacı Ahmet Turan, İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu adına Tokat Müteahiitler Derneği Başkanı Murad Şahin ile birlikte Tokat TSO Genel Sekreteri Sinan Ardil, Tokat SGK İl Müdürü Turgut Pekdemir ve Tokat İŞ-KUR Müdürü Bekir Fındık'ın katıldığı seminerde 2'inci oturumda 3 ek sunum daha yapıldı. İnşaat Sektöründe İs Sağlığı ve Güvenliği Denetimleri konulu sunum İş Başmüfettişi İbrahim Gökhan Korkutan, İnşaat Sektöründe Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Süreçleri konulu sunum İstatikçi Kamil Öz ve Uzman Yardımcısı Esma Doğan ve son olarak Etkili İSG Eğitimleri konulu sunum ise ÇSG Eğitim Uzmanı Berna Yazar Aslan tarafından gerçekleştirildi.

Odamız Meclis Başkanı Ali Özer yaptığı konuşmada; Tokat Ticaret ve Sanayi Odası olarak, Türkiye'de olduğu kadar Tokat'ta da ekonominin lokomotifi olarak gördükleri inşaat sektörüne yönelik yapmış oldukları çalışmalara bir yenisinin daha eklenmesine vesile olmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyerek sözlerine başladı. Başkan Özer: "Bugün 'geleceğimizi güvenle inşa edelim' sloganıyla gerçekleştirilen bu seminerin, önümüzdeki süreçte kazasız, belasız, bilinçli ve çok daha güvenli bir çalışma ortamı oluşmasına ciddi katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Malumunuz 2009 yılında göreve geldiğimizden beri ciddi çalıştaylar düzenlediğimiz sektörlerin başında inşaat sektörü geliyor. Hatırlanacağı üzere; zaman zaman imar noktasında önü kapalı bir sektörün yeniden ivme kazanması için yaptığımız çalışmaları hepinizin katılımlarıyla gerçekleşen ortak akıl toplantılarıyla şekillendirmiştik. İmarın önünün açılabilmesi için karar alıcılarla sizleri bir araya getirmiş 2009'dan beri dönem dönem bir araya getirmeye özen gösterdik. Yine bu salonda bulunan bir çok arkadaşımızın da katılım sağladığı bu toplantılar sonrasında güzel sonuçlar alan bir komisyon oluşturmuş ve sektörün nefes alabilmesine katkı sağlamıştık. Benzer toplantılarda dile getirilen konulardan birisi de iş sağlığı ve güvenliğine yönelik sizlerden gelen talepler olmuştu. Biz de arkadaşlarımızla bir karar aldık ve havaların mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor olmasıyla birlikte çok yakın bir zamanda sektörün yoğun tempoyla çalışmaya başlamasından önce bu konuyla alakalı bir çalışma yapalım istedik. İl Müdürlüğümüz nezdinde Bakanlığımız ve Müteahhitler Konfederasyonumuzun da verdiği destekle bu seminerden sezon başlamadan önce faydalanılmasını istedik" şeklinde konuştu.

İşverenlerle aynı tarafta olduklarını söyleyen ÇSGB İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı Burhanettin Kurt amaçlarının mümkün olduğunca iş kazaları ve meslek hastalıkların önüne geçmek olduğunu söyledi. Kurt: "İş kazaları sonrasında oluşan manevi ve maddi kayıpları hepimiz biliyoruz. Belki manevi tarafı daha büyük ama maddi kayıpların da müteahhitleri çok zor duruma düşürdüğünü iyi biliyoruz. Bu tür durumların yaşanmaması için yaptığımız bu ve benzeri çalışmalarla işverenimizi ve çalışanlarımızı bilgilendirmeye çalışıyoruz. Bir konunun daha altını çizmek istiyorum. Burada müteahhitlerimizin sayısının çok fazla olduğunu görüyorum. Müteahhitlerimiz iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yaptığı harcamaları maliyet değil bir yatırım olarak görsünler. Çünkü hepimiz biliyoruz ki olası bir kazada manevi ve maddi kayıplarla karşı karşıya kalınabiliyor. 1 milyon liraya kadar paralar ödemek durumunda kalabiliyor. Hatta çoğu zaman sahip oldukları marka değerinde bile değer kayıpları gözlemlenebiliyor. Katılımlarınız için hepinize teşekkür ediyorum" dedi.