BAŞKAN ARAT'TAN YAPILANDIRMA UYARISI

• Çarşamba, 10 May 2017 11:32

Tokat TSO Başkanı Ahmet Arat, 6736 sayılı kanunla borç yapılandırması yapan gerçek ve tüzel kişilerin mağdur duruma düşmemeleri için 31 Mayıs 2017 tarihine kadar taksit ödemelerini gerçekleştirmesi gerektiğini hatırlattı.

Tokat İl Defterdarı Musa Avcu, Tokat Vergi Dairesi Müdürü Tahsin Gürler ve Tokat Gelir Müdürü Ümit Kökdemir, Tokat Ticaret ve Sanayi Odası(TTSO)'na bir ziyaret gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen ziyarette 6736 sayılı kanun kapsamında borç yapılandırmasına giden mükelleflerin, son ödeme tarihi olan 31 Mayıs 2017 tarihine kadar ödeme gerçekleştirmemesi durumunda düşeceği sıkıntılar konuşuldu.

19/8/2016 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren 6736 sayılı Kanun ile, vatandaşlarımızın kamuya olan borç yükünün azaltılması, borçların taksitler halinde ödenebilmesi, vergi ihtilaflarının sonlandırılması, devam eden vergi incelemeleri için Kanundan yararlanılabilmesi, geçmiş yıl beyanlarının artırılması yoluyla vergi incelemesine muhatap olunmaması, daha önce unutulmuş, eksik beyan edilmiş vergiler için pişmanlık beyanı yapılabilmesi, işletme kayıtlarının gerçek duruma uygun hale getirilmesi gibi imkanlar getirilmişti.

Gerçekleşen görüşmede birçok mükellefin konuya hakim olduğunu söyleyen Başkan Arat, yine de bir mağduriyet yaşanmaması için Oda Üyelerine toplu mesaj atılarak gerekli uyarıların yapılacağını dile getirdi. Başkan Arat: "Bilindiği üzere kanuna başvuru süresi 25 Kasım 2016 tarihinde sona ermişti. Bazı vatandaşlarımızın, Kasım 2016 ayında ödemelerini yapmamaları nedeniyle Kanundan yararlanma hakları sona ermiş, ancak Kanuna eklenen geçici bir madde ile kendilerine son bir şans verilmişti. İşte bu son ödeme tarihi olarak üstünde durduğumuz 31 Mayıs 2017 tarihine kadar yapılandırması ihlal olan borçlular, ödemeleri gereken taksit tutarlarını, geç ödeme zammı ile birlikte ödeyebileceği ilan edilmişti. Bu yüzden 6736 sayılı Kanunun getirdiği imkânlardan yararlanmaya devam edilmesi için Mayıs 2017 ayında yapılması gereken ödemeler büyük önem taşıyor. Buradan başta Tokat ve bölgemizde mükellefler olmak üzere ülkemiz genelinde 6736 sayılı kanunun getirdiği yapılandırmadan yararlanan tüm vatandaşlarımıza 31 Mayıs tarihini geçirmemeleri gerektiğini hatırlatmak istiyorum" dedi.

Tokat İl Defterdarı Musa Avcu ise Kanun kapsamında 2017 yılının Ocak ayından itibaren ödenmesi gereken taksitlerin tamamının ödeme sürelerinin otomatik olarak dörder ay uzatıldığına dikkat çekti. Avcu: "Buna göre, Ocak ayında ödenmesi gereken taksitler Mayıs ayında, Şubat ayında ödenecek taksitler Haziran ayında ödenecek.. Diğer taksitler de aynı şekilde ödeme sürelerinin son günlerinden itibaren dörder ay uzatılmış durumda. Zira, 6736 sayılı Kanundan yararlanabilmek için getirilmiş olan önemli şartlardan biri de ilk iki taksitin süresinde ödenmesidir. Kanun hükümlerine göre borçlarını yapılandıran mükelleflerimizin, peşin veya ilk iki taksit ödemelerini her hal ve takdirde 31 Mayıs 2017 tarihi bitimine kadar yapmaları gerekmektedir" dedi.