KOSGEB 2016 Yılı Makine Teçhizat Kredi Faiz Desteği Hakkında

• %PM, %04 %614 %2016 %13:%Eki

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) tarafından yapılan duyuru çerçevesinde 2016 Yılı Makine Teçhizat Kredi Faiz Desteği uygulamasının başlamış olduğu ifade edilmektedir. KOSGEB tarafından yapılan duyuru ile "imalat sanayinde faaliyet gösteren", "KOSGEB veri tabanına kayıtlı" ve "KOSGEB desteklerinden yasaklı olmayan" işletmelerin kullanacakları yerli ve yeni makine-teçhizat alımlarının desteklenmesine yönelik olarak "Kredi Faiz Desteği" uygulamasının başlamış olduğu dile getirilmektedir. Söz konusu program kapsamında işletme başına sağlanacak kredi üst limitinin (işletme başına kullanılabilecek maksimum kredi miktarı) 1.500.000 TL olacağı ifade edilerek sıfır faizli olarak uygulanacak programda sağlanacak olan maksimum faiz desteğinin ise 300.000 TL (programda yer alan bankalarca uygulanabilecek farklı faiz oranları ve faizlerde gerçekleşebilecek değişiklikler nedeniyle verilecek faiz destek tutarı 300.000 TL olarak sınırlandırılmıştır) tutarında olacağı belirtilmektedir. Sağlanacak kredi faiz desteğinin tamamının ise KOSGEB tarafından karşılanacağı kaydedilmektedir.

İlgili kredi vadesinin ilk 6 ay ödemesiz, kalanı 3'er aylık eşit taksitler halinde olmak üzere toplam 36 ay olarak belirlendiği ayrıca ifade edilmektedir. Söz konusu program kapsamında Akbank, Denizbank, Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası ve Yapı Kredi Bankası olmak üzere toplamda 8 banka ile protokol imzalandığı dile getirilerek kredi faiz desteğinden yararlanmak isteyen işletmelerin 19 Eylül 2016 tarihinden itibaren 15 günlük süre içerisinde http://kredi.kosgeb.gov.tr adresi üzerindeki başvuru formunu doldurmaları ve ilgili KOSGEB Müdürlüklerine başvurmaları talep edilmektedir. KOSGEB değerlendirme ve onayları tamamlanan işletmelerin 13 Ekim- 11 Kasım 2016 tarihleri arasında başvuru kodları ile birlikte söz konusu programa katılan bankalar üzerinden kredi müracaatlarını gerçekleştirebilecekleri belirtilmektedir.

Öte yandan, söz konusu duyuru çerçevesinde, ilgili kredi imkânına erişim noktasında teminat sıkıntısı çekmesi muhtemel işletmelerin teminat bulma sorunlarının giderilmesini teminen Kredi Garanti Fonu A.Ş.'nin de (KGF) programda yer alacağı dile getirilmektedir.

Üyelerimize Duyurulur.